Domenii IDN (Internationalized Domain Names)

Domeniile IDN (Internationalized Domain Names) au fost implementate începând cu anul 2003. De atunci domeniile IDN au fost implementate în majoritatea țărilor din lume, inclusiv la nivel de ”Top Level Domain” (.РФ Rusia, .СРБ Serbia, .УКР Ucraina). Toate țările vecine (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina), dar și majoritatea țărilor membre UE (Germania, Austria, Franța, Polonia, Cehia, Spania, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Belgia, Slovenia), au implementat IDN.

Domeniile cu diacritice românești sunt deja disponibile pentru domeniile .eu începând cu anul 2009, dar și pentru multe alte domenii cod de țară.

În ultimii ani, ICI-ROTLD a primit din partea utilizatorilor Internet din țară un număr din ce în ce mai mare de solicitări pentru domenii cu diacritice.

În perioada 2-4 iunie 2015 se desfășoară la Sofia Conferința South Eastern European Dialogue (SEEDIG), unde, printre altele, se discută și situația implementării domeniilor IDN în Europa de Est.

România a amânat implementarea domeniilor cu diacritice din cauza confuziei creată de caracterele ș și ț, pe primele sisteme Windows fiind disponibile numai caracterele ş și ţ cu sedilă.

De mai mulți ani însă, sistemele de operare Windows oferă suport pentru caracterele ș și ț cu virgulă dedesubt, corecte din punctul de vedere al limbii române. Sistemul de operare Windows XP care nu oferă caracterele ș și ț cu virgulă dedesubt nu mai este suportat de Microsoft și procentul de utilizatori a scăzut foarte mult.

Ținând seama că România este singura țară din Europa de Est care nu oferă domenii cu diacritice, este momentul să ne aliniem la standardele internaționale.

Pentru mai multe detalii tehnice, vizitați secțiunea Utile / Întrebări Frecvente.