Modificări importante în sistemul de domenii .ro

1. Dumincă 15 iunie 2008 a fost pus în funcţiune un nou sistem de înregistrare nume de domenii .ro.
În dezvoltarea unui nou sistem s-a urmărit crearea facilităţilor de a oferi o interfaţă de înregistrare online (în timp real) atât pentru parteneri cât şi pentru utilizatorii ce înregistrează domenii direct prin registrul ro, şi totodata de a permite o actualizare mai rapidă a datelor în sistemul de nume de domenii DNS, modificarea cât mai rapidă a nameserverelor asociate şi a datelor de contact.
Sistemul este realizat pentru a permite înregistrarea numelor de domenii prin protocolul EPP (Extendable Provisioning Protocol) aprobat de IETF (Internet Engineering Task Force) pentru a fi folosit în comunicarea între registru şi registrari.

În prima fază, protocolul EPP nu este oferit partenerilor ROTLD de înregistrare domenii .ro dar va fi oferit în faza următoare.
Sistemul nou este de asemenea conceput să permită reînnoiri de domenii şi transferuri de domenii de la un registrar la alt registrar, atunci când regulile de înregistrare domenii .ro vor permite aceste operaţii.
Un alt obiectiv al noului sistem este respectarea "Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date" în afişarea datelor de contact despre domenii în WHOIS. Pentru aceasta, în WHOIS nu se vor mai afişa date despre persoane fizice care apar ca persoane de contact la domenii.
De asemena, pentru a evitarea captarea automata a adreselor de email pentru persoanele de contact, datele afişate pe web în WHOIS sunt accesibile numai după introducerea unui cod de securitate.

Din motive de a pastra compatibilitatea cu vechiul sistem şi a nu întrerupe serviciile de înregistrare domenii oferite de registru partenerilor săi, în prima fază, cererile de înregistrare domeniu se primesc tot prin email, dar înregistrarea domeniului se face imediat dupa primirea emailului. În faza următoare se va oferi o interfata online de înregistrare în timp real a domeniilor .ro prin protocolul EPP.

2. Regulile de înregistrare nume de domenii .ro în faza actuala nu se modifică, cu excepţia parametrului tehnic privind adresa de email unde se trimit cererile de înregistrare domenii.

3. Adresa domain-admin [at] rotld.ro nu mai este folosită în prezent nici pentru trimiterea cererilor de înregistrare, nici pentru comunicarea cu registrul.

4. Pentru comunicare cu registrul de domenii .ro, în vederea eliminarii mesajelor spam, sunteţi rugaţi să folosiţi formularul disponibil la www.rotld.ro secţiunea Contact Info.

5. În noul sistem de înregistrare nume de domenii .ro se face distincţie între o persoană de contact juridică şi una fizică. În vederea protecţiei datelor despre persoanele fizice, acestea nu sunt afişate în whois.

6. În cazul unei persoane fizice, datele de contact nu se afişează în whois. RoTLD oferă contra cost serviciul de notificare a deținătorului dreptului de utilizare al unui nume de domeniu .ro la solicitarea scrisă și motivată a unei terțe persoane în vederea organizării unei întâlniri. Prețul serviciului este afișat la www.rotld.ro, în meniu se alege Servici, Prețuri.

7. Serverul whois pe portul 43 afişează numai un minim de informaţii despre domeniu: nameservere ataşate, registrarul care admnistrează domeniul, adresa web a registrarului, stările domeniului. Nu se mai afişează datele personale şi adresa de email, ca protecţie contra spam-urilor.

8. Accesul serverului whois.rotld.ro afişează datele despre domeniu numai dupa introducerea unui cod de securitate pentru a evitarea captarea automată a adreselor de email şi folosirea lor în mod abuziv.

9. Administrarea numelor de domenii se face pe baza de parola şi poate fi recuperată numai de deţinătorul numelui de domeniu. Deţinătorul numelui de domeniu este răspunzător de transmiterea parolei către alte persoane ce o pot folosi în mod abuziv.

10. La transferul domeniilor din baza de date veche în noul sistem, înregistrarea s-a făcut de registrarul ICI-ROTLD. În timp domeniile partenerilor vor fi trecute pe RegID-ul corespunzator. Această neconcordanţă nu creează în prezent nici o disfuncţionalitate.

11. Noul sistem este pregătit să permită înregistrarea numelor de domenii cu diacritice în limba română. Aceste servicii vor fi însă furnizate într-o fază ulterioară după ce vor fi stabilite şi acceptate regulile de înregistrare domenii cu diacritice.

12. În faza următoare partenerii vor avea acces la un panou de control prin care vor putea face înregistrări nume de domenii în timp real, vizualiza date despre domeniile pe care le adminsitrează, vizualiza tranzacţiile derulate, statistici, rapoarte. Atunci când regulile de înregistrare vor permite, prin panoul de control, parteneri vor putea face operatii de reînnoire, transfer etc.

 

Notă:

1. În sistemul vechi nu a existat nici o informaţie dacă o persoană de contact este persoană juridică sau fizică. De aceea nu s-a putut face o conversie corectă a tipului de persoană în noul sistem pentru domeniile deja înregistrate. Neconcordanţa privind tipul de persoană fizică sau juridică va fi remediată în viitor.
Domeniile noi care se înregistrează de aici înainte vor avea tipul de persoană corect.
Pe masura ce se primesc cereri de modificare la domenii se va corecta şi tipul de persoana fizică/juridică. Totodată, deţinătorii de domenii sunt rugaţi să sesizeze ICI-ROLTD în cazul în care observă neconcordanţe de date.
Singurul neajuns al acestei tranziţii este această neconcordanţă a tipului de persoană fizică/juridică, dar avantajul adus de celelalte beneficii aduse de sistem justifică această tranziţie.

De asemenea, trebuie menționat că nu pentru toate domeniile din baza de date veche existau informații privind "Data de Înregistrare". Această informație a fost introdusă în anul 2001. Tuturor acestor domenii li s-a atribuit aceeași dată de înregistrare 1996-01-01, pentru a fi ușor identificate. În cazul în care observați că domeniul dumneavoastră figurează cu această dată de înregistrare și doriți actualizarea informației, vă rugăm să ne contactați.

Odată facută tranziţia la noul sistem, în afara beneficiilor prezentate mai sus, va fi posibil cât de curand să oferim o interfaţă online de înregistrare în timp real a numelor de domenii .ro, va fi posibil de înregistrat domenii .ro în timp real folosind plata online prin carţi de credit etc.

2. În cazul în care observaţi diferenţe între modul de afişare al datelor privind domeniul în sistemul anterior şi cel actual, vă rugăm să ne contactaţi prin intermediul formularului disponibil la www.rotld.ro, sectiunea .Contact Info.

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create şi vă mulţumim pentru întelegere.